Przewiń w górę

Budynek biurowy, Herford

Filigranowa struktura.

Dane

Lokalizacja Mindener Straße 82, 32049 Herford

Inwestor Dickenbrok B+B GmbH & Co. KG Herford

Architekci i projektanci BKS Architekten Lübbecke I Hamburg

Wykonanie Zakład malarski Schäffer GmbH Hiddenhausen

  • <p>Budynek spełnia wymogi certyfikatu „European Green Building” i jest tym samym szczególnie energooszczędny, a także zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju.</p>

    Budynek spełnia wymogi certyfikatu „European Green Building” i jest tym samym szczególnie energooszczędny, a także zgodny z zasadami zrównoważonego rozwoju.

  • <p>Przeszklona klatka schodowa otacza budynek niczym klamra.</p>

    Przeszklona klatka schodowa otacza budynek niczym klamra.

  • <p>Filigranowa struktura poziomych lameli drewnianych nadaje lekkości konstrukcji z żelbetu i tworzy udany kontrast z ciemnymi, monochromatycznymi tynkami elewacji.</p>

    Filigranowa struktura poziomych lameli drewnianych nadaje lekkości konstrukcji z żelbetu i tworzy udany kontrast z ciemnymi, monochromatycznymi tynkami elewacji.

  • <p>Skrojona na miarę rzeźba z blachy stalowej wypełnia klatkę schodową.</p>

    Skrojona na miarę rzeźba z blachy stalowej wypełnia klatkę schodową.

  • <p>Biała farba nadaje schodom lekkości, stopnie w kolorze antracytu zapewniają wrażenie głębi i gwarantują pewne stąpanie.</p>

    Biała farba nadaje schodom lekkości, stopnie w kolorze antracytu zapewniają wrażenie głębi i gwarantują pewne stąpanie.

  • <p>Pomosty do poszczególnych pięter są pokryte parkietem i opatrzone przeszklonymi balustradami, aby zapewnić widoczność na rzeźbę.</p>

    Pomosty do poszczególnych pięter są pokryte parkietem i opatrzone przeszklonymi balustradami, aby zapewnić widoczność na rzeźbę.

  • <p>Oprócz sklepu na parterze w budynku mieszczą się również biura.</p>

    Oprócz sklepu na parterze w budynku mieszczą się również biura.

Nowy budynek biurowy w Herford miał spełniać trzy funkcje. Oprócz pomieszczeń biurowych miał pomieścić jedno mieszkanie i sklep. Architekci przeobrazili ten projekt w kompaktową, przejrzystą koncepcję, która wyraźnie obrazuje wszystkie trzy funkcje budowli. Trzypiętrowy prostopadłościan o wyrazistej strukturze został z boku otoczony wyłożoną drewnem klamrą, która łączy go z klatką schodową oraz mieszkaniem na poddaszu.

Bryła budynku na parterze jest węższa – wpuszczone przeszklenia sprawiają wrażenie, jakby masywny prostopadłościan unosił się w powietrzu. Tył budynku ma kształt trzech dużych stopni. Również dobór materiałów pomaga rozróżnić trzy poszczególne części budynku: masyw głównego budynku, konstrukcji z żelbetonu ocieplonej systemem ETICS, został podkreślony antracytowym kolorem. Przeszklona klatka schodowa sprawia przy tym wrażenie lekkiego elementu spinającego całość budynku. Potężne elementy zostały tutaj pokryte szalunkiem z termodrewna, która nadaje konstrukcji żelbetowej lekkości. Ciepła, naturalna kolorystyka drewna tworzy udany kontrast z ciemną monochromatyczną elewacją tynkową.

Przeszklenia, w które zostały zintegrowane cienkie moduły fotowoltaiczne, gwarantujące oprócz produkcji energii również wystarczający zacienienie, zapobiegają również niepożądanemu nagrzewaniu się pomieszczeń. Ekologiczny supermarket na parterze jest oczywiście wyposażony w duże okna oraz poziome obicie z drewna topolowego ze zrównoważonych źródeł.

Poszczególne funkcje budynku są całkowicie od siebie odseparowane. Klatka schodowa służy jako dostęp do dwóch poziomów administracji i małego mieszkania na poddaszu. Schody zostały opracowane jako rzeźba, w całości wykonane z wygiętej i spawanej blachy stalowej – tak samo jak zamknięte ściany balustrad. Dzięki świadomemu doborowi kontrastowych kolorów – bieli i antracytu – schody sprawiają wrażenie lekkich, a jednocześnie tworzą głębię, która daje użytkownikom pewność stąpania. Pomosty do poszczególnych pięter zostały opatrzone przeszklonymi balustradami, aby zapewnić widoczność na rzeźbę.

Kolorystyka jest ponadczasowa: białe ściany, wysokie drzwi i okna w kolorze antracytowym, dębowe parkiety klepkowe, elementy wyposażenia częściowo zaprojektowane przez architektów, również w kolorach białym i antracytowym. Wyraziste akcenty w odcieniu majowej zieleni i marsowej czerwieni ożywiają tę klasyczną koncepcję kolorów. Stanowią one oznaczenie stref posiadających funkcje specjalne, takich jak przykładowo schody wewnętrzne.

Dodatkowo dzięki wysoce skutecznej izolacji termicznej elewacji w połączeniu z przemyślaną koncepcją energetyczną udało się o 25 procent ograniczyć zapotrzebowanie na energię pierwotną w stosunku do wymogów. Wartości te pozwoliły na zdobycie tytułu "European Green Building".

Zastosowane produkty