Przewiń w górę

Ulica Linienstraße, Berlin

Jednolity charakter.

Dane

Lokalizacja Linienstr. 23, 10178 Berlin

Inwestor WEG Linienstr. 23 Berlin

Architekci i projektanci BCO Architekten Berlin

Wykonanie Zakład malarski Peter Rehberg Rheinsberg

  • <p>Szeroki pas na cokołowy służy oświetleniu pomieszczenia wystawowego w piwnicy i pozwala zajrzeć do galerii.</p>

    Szeroki pas na cokołowy służy oświetleniu pomieszczenia wystawowego w piwnicy i pozwala zajrzeć do galerii.

  • <p>Okna wystawowe – wystające z elewacji ramy są skierowane na teatr Volksbühne położony naprzeciwko.</p>

    Okna wystawowe – wystające z elewacji ramy są skierowane na teatr Volksbühne położony naprzeciwko.

  • <p>Otwory przypominające wystawy okienne są rozmieszczone zgodnie z wystrojem wnętrz.</p>

    Otwory przypominające wystawy okienne są rozmieszczone zgodnie z wystrojem wnętrz.

  • <p>Meble okienne – szerokie ościeża ram gwarantują miejsca siedzące z widokiem.</p>

    Meble okienne – szerokie ościeża ram gwarantują miejsca siedzące z widokiem.

  • <p>Kontakt wzrokowy – otwarta przestrzeń mieszkalna rozpościera się wokół centralnego rdzenia.</p>

    Kontakt wzrokowy – otwarta przestrzeń mieszkalna rozpościera się wokół centralnego rdzenia.

  • <p>Dynamiczne współgranie mniejszych i kilku dużych otworów.</p>

    Dynamiczne współgranie mniejszych i kilku dużych otworów.

Przez długi czas działka przy ulicy Linienstraße pozostawała niezagospodarowana. Oddalona o dziesięć minut piechotą od Placu Aleksandra, z widokiem na teatr Volksbühne, była wykorzystywana przez mieszkańców sąsiadującego domu jako ogród. Niegdyś była ona jednak już zabudowana. Mieszkańcy domu, w większości Żydzi, zostali jednak wywłaszczeni w latach 30., a dom przy ulicy został całkowicie zburzony. Działka została zapomniana do momentu, gdy po upadku muru została przekazana prawowitemu spadkobiercy.

Biuro architektoniczne BCO Architekten zaprezentowało projekt domu wielorodzinnego z galerią, który ostatecznie znalazł inwestora oraz otrzymał zgodę wszystkich urzędów. Masywna konstrukcja została wkomponowana w otaczającą zieleń niczym rzeźba z kamienia. Przemyślana, konsekwentna kolorystyka w odcieniu kamiennej szarości podkreśla przy tym charakter budynku i stanowi obrazową analogię do spójnej warstwy zewnętrznej tego domu pasywnego, pokrytej izolacją ETICS. Określona w założeniach projektu liczba otworów w elewacji była ważnym aspektem podczas projektowania i znajduje odzwierciedlenie w dynamicznym współgraniu małych i kilku dużych okien.

Wysokie przeszklenia skrzyniowe są ułożone ukośnie do dwóch czołowych ścian budynku i zapewniają widok na ulicę. Każde piętro mieszkalne dysponuje jednym oknem przypominającym wystawę sklepową. Ich dokładne rozmieszczenie w elewacji wynika z układu pomieszczeń i wymogów projektowych. "W związku z gospodarką energetyczną tego rodzaju duże powierzchnie okien od strony południowej oznaczają również dobre warunki dla pozyskiwania energii słonecznej", wyjaśnia Lisa Wameling z biura BCO Architekten. Dodatkowo "w szybach odbija się otoczenie, więc pełnią one rolę stale zmieniających się wizerunków okolicy".

Latem przed słońcem chronią zewnętrzne, oczywiście również szare rolety. Na wysokości cokołu w oczy rzuca się kolejny szczególny format okien – szeroki pas służy tutaj jako oświetlenie pomieszczenia wystawowego w piwnicy i zachęca do wstąpienia do galerii. Dzięki oknom na po przeciwległej stronie możliwe jest nawet zajrzenie przez budynek do ogrodu położonego na jego tyłach. Realizacja tego rozwiązania była dla biura DBV ogromnym wyzwaniem. Pionowe ciężary obu ścian zewnętrznych zostały przekierowane na belkę umieszczoną po środku pomieszczenia o wysokości prawie pięciu metrów – bez żadnych filarów. Umieszczenie większej części galerii w podwyższonej piwnicy ma również powody czysto pragmatyczne – pomieszczenie wystawowe nie ma pełnej wysokości.

Odpowiednio dla atrakcyjnej lokalizacji budynek mieści cztery przestronne mieszkania, trzy z nich są dwupoziomowe, jedno znajduje się na poddaszu. Każde mieszkanie dysponuje bezpośrednim dostępem do terenu zewnętrznego w postaci ogrodu, balkonu lub tarasu dachowego. Centralnym elementem mieszkań jest rdzeń z płyt gipsowo-kartonowych służący jako wielofunkcyjny element łączący kuchnię, łazienki, a w mieszkaniach dwupoziomowych – również schody. Rdzeń jest otoczony strefami mieszkalnymi, które można dostosować do potrzeb użytkowników za pomocą przesuwnych ścian.

Zastosowane produkty