Przewiń w górę

Liceum ogólnokształcące, Ergolding

Kolor zachęca do nauki.

Dane

Lokalizacja Am Sportpark 8, 84030 Ergolding

Inwestor Okręg Landshut

Architekci i projektanci ARGE Behnisch Architekten Stuttgart, München, Bonn & biuro architektoniczne Leinhäupl + Neuber Landshut

  • <p>Hol z centralnymi schodami gwarantuje również przestrzeń do organizacji imprez.</p>

    Hol z centralnymi schodami gwarantuje również przestrzeń do organizacji imprez.

  • <p>W „głośnych strefach” dominują wyraziste kolory.</p>

    W „głośnych strefach” dominują wyraziste kolory.

  • <p>W liceum ogólnokształcącym w Ergolding kolory wręcz prześcigają się w walce o prym. Koncepcja kolorystyczna jest przemyślana w najdrobniejszym szczególe i tworzy atmosferę, w której edukacja sprawia przyjemność.</p>

    W liceum ogólnokształcącym w Ergolding kolory wręcz prześcigają się w walce o prym. Koncepcja kolorystyczna jest przemyślana w najdrobniejszym szczególe i tworzy atmosferę, w której edukacja sprawia przyjemność.

  • <p>W auli odwiedzających witają podłogi z linoleum w wyrazistym żółtym kolorze, który od razu poprawia nastrój.</p>

    W auli odwiedzających witają podłogi z linoleum w wyrazistym żółtym kolorze, który od razu poprawia nastrój.

  • <p>Rozkład pomieszczeń opiera się na koncepcji pedagogicznej łączącej zalety szkoły całodniowej w wersji otwartej i zamkniętej.</p>

    Rozkład pomieszczeń opiera się na koncepcji pedagogicznej łączącej zalety szkoły całodniowej w wersji otwartej i zamkniętej.

  • <p>Na drugim piętrze wykorzystano świeżą zieleń.</p>

    Na drugim piętrze wykorzystano świeżą zieleń.

  • <p>Każde piętro jest utrzymane w innym kolorze.</p>

    Każde piętro jest utrzymane w innym kolorze.

  • <p>Korytarze do klas z dużymi drewnianymi parapetami zachęcają do odpoczynku.</p>

    Korytarze do klas z dużymi drewnianymi parapetami zachęcają do odpoczynku.

  • <p>Przeszklone kopuły i wysokie okna przepuszczają do wnętrz dużo światła.</p>

    Przeszklone kopuły i wysokie okna przepuszczają do wnętrz dużo światła.

  • <p>Na pierwszy rzut oka widać kanciastą podstawę tego wolnostojącego budynku.</p>

    Na pierwszy rzut oka widać kanciastą podstawę tego wolnostojącego budynku.

Nowy budynek autorstwa biur architektonicznych ARGE Behnisch Architekten oraz Leinhäupl + Neuber w dolnobawarskiej miejscowości Ergolding: czteropiętrowe, całodniowe liceum ogólnokształcące ze stołówką, świetlicą oferującą pomoc w odrabianiu prac domowych oraz różnorodną ofertą cieszącą się dużą popularnością zarówno u nauczycieli, jak i uczniów. Nowy budynek stoi samotnie pośród łąk i boisk sportowych. Jego konstrukcja opiera się na kanciastej podstawie rozpościerającej się od północnego wschodu na południowy zachód: na parterze budynek jest szerszy i opatrzony różnego rodzaju przybudówkami, natomiast wyższe piętra budowli są coraz węższe.

Sposób, w jaki budynek został wkomponowany w otoczenie najlepiej widać z wyższych pięter: pokryte zielenią dachy zazębiają się z krajobrazem. Sercem budynku jest hol: gwarantuje on wystarczającą ilość miejsca na organizację imprez. Tam również znajdują się centralne schody. Korytarze łączące się z holem prowadzą do pomieszczeń lekcyjnych. W niektórych miejscach są one szersze i zachęcają do przycupnięcia na jednym z niskich, drewnianych parapetów. Rozkład poszczególnych pomieszczeń i stref opiera się na koncepcji pedagogicznej łączącej zalety szkoły całodniowej w wersji otwartej i zamkniętej.

Przyjemna i efektywna atmosfera nauki jest wspomagana przez wiele czynników: dobrą jakość powietrza zapewnia system ręcznej i automatycznej wentylacji, system kierowania światłem gwarantuje dopływ światła dziennego od południa przez korytarz do pomieszczeń lekcyjnych. W ten sposób mimo skierowania okien na północ i głębokich na osiem metrów pomieszczeń klasowych, w większości można zrezygnować ze sztucznego oświetlenia. Przeszklone kopuły pod dachem zapewniają dodatkowe światło. Najsilniejszy wpływ na atmosferę ma jednak przemyślana koncepcja kolorystyczna i materiałowa: architekci zaprojektowali stonowane aranżacje z wykorzystaniem betonu licowego jako materiału podstawowego w kolorze opracowanym w wielu próbach we współpracy z Brillux w taki sposób, aby pasował do wszystkich materiałów i wykorzystanych barw.

Aranżacja kolorystyczna opiera się na jasnej zasadzie: w strefach "głośnych", takich jak korytarz i aula dominują wyraziste kolory. Natomiast tam, gdzie wymagana jest koncentracja, kolory są bardziej stonowane. Dodatkowo każde piętro jest utrzymane w innym kolorze: w auli odwiedzających witają podłogi z linoleum w wyrazistym żółtym kolorze, który od razu poprawia nastrój. Duże powierzchnie ścian zostały zaszpachlowane i pomalowane na żółto. Rozpościerające się na wysokość czterech pięter patio zapewnia widok na pomarańczowe ściany pierwszego, świeżą zieleń drugiego i raczej techniczny błękit trzeciego piętra. Kolory te można znaleźć również w toaletach, gdzie mają zapobiegać wandalizmowi. W pomieszczeniach klasowych panuje spokojniejsza atmosfera dzięki lazurowanym ścianom z betonu licowego i szarej wykładzinie dywanowej typu Kugelgarn. Na tle barwy piętra wyróżniają się jedynie elementy akustyczne.

Zastosowane produkty