Przewiń w górę

Wyższa Szkoła Sztuki i Projektowania, Bazylea

Czarno-białe laboratorium sztuki.

Dane

Lokalizacja Freilager-Platz 1, Bazylea, Szwajcaria

Inwestor Wydział Budownictwa i Transportu Kantonu Bazylea – Miasto, Urbanistyka i Architektura, Urząd Budownictwa Nadziemnego, kierownictwo projektu: arch. inż. dypl. Christian Fontius

Architekci i projektanci Morger + Dettli Architekten, CH-Bazylea

Wykonanie Zakład malarski Fischer AG, CH-Bazylea

  • <p>Monochromatyczne powierzchnie i wyposażenie wnętrz.</p>

    Monochromatyczne powierzchnie i wyposażenie wnętrz.

  • <p>Powierzchnia 16&nbsp;000 m² we wnętrzu budynku została pokryta produktami firmy Brillux bez rozpuszczalników.</p>

    Powierzchnia 16 000 m² we wnętrzu budynku została pokryta produktami firmy Brillux bez rozpuszczalników.

  • <p>Das Farbkonzept unterstreicht das kühle Understatement der Architektur.</p>

    Das Farbkonzept unterstreicht das kühle Understatement der Architektur.

  • <p>Neutrale Räume lassen Platz für Ideen.</p>

    Neutrale Räume lassen Platz für Ideen.

  • <p>Im Inneren wechseln sich weiße und schwarze Geschosse ab.</p>

    Im Inneren wechseln sich weiße und schwarze Geschosse ab.

  • <p>Blickzüge zum neuen Stadtquartier.</p>

    Blickzüge zum neuen Stadtquartier.

  • <p>Die raumhohen Vorhänge bilden einen Kontrast zu den harten Betonoberflächen.</p>

    Die raumhohen Vorhänge bilden einen Kontrast zu den harten Betonoberflächen.

  • <p>47 Meter hoch ist die neue Heimat der Hochschule für Gestaltung und Kunst.</p>

    47 Meter hoch ist die neue Heimat der Hochschule für Gestaltung und Kunst.

Ta modelowa dzielnica nosi miano "Dreispitz" czyli "Trójszpic", a jej budowa rozpoczęła się przed 10 laty na obrzeżach miasta Bazylei: trwa subtelna przebudowa starego terenu przemysłowego o powierzchni 50 hektarów w mieszany obszar miejski zgodnie z planem biura Herzog & de Meuron. Jako jeden z pierwszych nowych budynków otworzono we wrześniu 2014 r. Wyższą Szkołę Sztuki i Projektowania (HGK): nowa siedziba placówki wznosi się na wysokość 47 metrów – szkoła w wieżowcu. Na powierzchni 37 x 32 metrów, na dziewięciu piętrach oraz jednym poziomie piwnicznym, architekci z biura Morger + Dettli w Bazylei zmieścili pod jednym dachem wszystkie instytucje, które wcześniej były rozrzucone po całym mieście: łącznie dziesięć instytutów, sale wykładowe, aulę oraz pomieszczenia dla dyrekcji szkoły. Wejście główne prowadzi do holu z recepcją i kafeterią. Na dwóch pierwszych piętrach rozmieszczone są aula i sale wykładowe. Na trzecim piętrze można znaleźć studia fotograficzne i filmowe, nad nimi położone są instytuty ze strefami biurowymi, pracowniami. Na siódmym piętrze można zastać dyrekcję szkoły. Zwieńczeniem budynku, gwarantującym wyjątkowy widok na całą Bazyleę i region, jest biblioteka znajdująca się na ostatnim piętrze.

Projekt architektoniczny jest na celowo utrzymany w raczej skromnym stylu. Piętra we wnętrzu budynku są na przemian białe i czarne. Architekci nawiązują w ten sposób do koncepcji "neutralnych pomieszczeń" z monochromatycznym wykończeniem, a dodatkowo zapewniają możliwość ich elastycznego podziału. Również wykorzystane materiały są bardzo ograniczone: jedyny kontrast na tle betonowych ścian tworzą wysokie zasłony. Prosty charakter budynku został podkreślony przez precyzyjnie wykończone, otwarte sufity nawiązujące do architektury przemysłowej. Przestronne pomieszczenia można wykorzystywać na różne sposoby. Również kompaktowe rozmieszczenie infrastruktury podkreśla elastyczne zastosowanie poszczególnych pięter: pomieszczenia poboczne oraz klatki schodowe zostały zebrane w umieszczonym asymetrycznie rdzeniu budynku. Różne wysokości pięter zostały odzwierciedlone na elewacji za pomocą zróżnicowania pasów balustrad i okien.

Elewacja została utworzona dwuwarstwowo z poziomo połączonych ze sobą, wentylowanych od tyłu okien. Balustrady zostały obłożone oszlifowanymi panelami ze stali chromowanej i odbijają światło w różnych odcieniach kolorystycznych. Wyróżnienie budynku certyfikatem MINERGIEP-ECO potwierdza zgodność z surowymi kryteriami dotyczącymi ekologicznego budownictwa oraz wydajności energetycznej. Ściany, sufity, drzwi, ościeża oraz wszystkie podłogi wewnątrz budynku zostały pokryte produktami Brillux bez rozpuszczalników – łącznie 16 000 metrów kwadratowych. Ogromna wygoda, zdrowy klimat w pomieszczeniach, dużo światła dziennego i spokój w nowym budynku szkoły zapewniają studentom i docentom wysoki komfort nauki i pracy.

W nowym "Kampusie Sztuk" jest teraz możliwe wszystko to, co niegdyś było jedynie w zasięgu marzeń: nauka, badania i praca wykraczające poza przyjęte tradycyjnie ramy. Dzięki powiązaniu z otaczającym obszarem zieleni stworzono doskonałe warunki do rozwoju terenów wokół Wyższej Szkoły Sztuki i stworzenia w jej sąsiedztwie warsztatów, pracowni, galerii, sklepów, restauracji, barów, loftów i mieszkań studenckich, a tym samym dla powstania żywej i atrakcyjnej dzielnicy.

Zastosowane produkty