Przewiń w górę

Wyższa Szkoła Zawodowa Nijmegen, Holandia

Zrównoważony rozwój na wszystkich poziomach.

Dane

Lokalizacja Kapittelweg 35, 6525 EN Nijmegen, Holandia

Inwestor HAN Huisvesting, Holandia

Architekci i projektanci LIAG architecten en bouwadviseurs, Haga, Holandia

Wykonanie Rosendaal Schilderwerken B.V. Beek, Holandia

  • <p>Celem architektów było stworzenie budynku ekologicznego i nieszkodliwego dla zdrowia jego użytkowników.</p>

    Celem architektów było stworzenie budynku ekologicznego i nieszkodliwego dla zdrowia jego użytkowników.

  • <p>W ramach prac malarskich wewnątrz wykorzystano produkty ekologiczne. Powierzchnie ścian zostały w większości pokryte tkaniną CreaGlas firmy Brillux. Okładzina ta jest wyjątkowo wytrzymała i zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia.</p>

    W ramach prac malarskich wewnątrz wykorzystano produkty ekologiczne. Powierzchnie ścian zostały w większości pokryte tkaniną CreaGlas firmy Brillux. Okładzina ta jest wyjątkowo wytrzymała i zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia.

  • <p>Ogromne elementy elewacyjne zapewniają dopływ dużej ilości światła dziennego.</p>

    Ogromne elementy elewacyjne zapewniają dopływ dużej ilości światła dziennego.

  • <p>Dwa skrzydła budynku są ze sobą połączone dużym atrium.</p>

    Dwa skrzydła budynku są ze sobą połączone dużym atrium.

  • <p>Instalacja fotowoltaiczna na dachu dostarcza energię również do innych budynków na terenie kampusu.</p>

    Instalacja fotowoltaiczna na dachu dostarcza energię również do innych budynków na terenie kampusu.

  • <p>Parter, w którym znajduje się centrum nauki i badań, hol i kawiarnia studencka, gwarantuje wiele możliwości nawiązywania rozmów.</p>

    Parter, w którym znajduje się centrum nauki i badań, hol i kawiarnia studencka, gwarantuje wiele możliwości nawiązywania rozmów.

  • <p>Hol nie tylko pomaga w orientacji, ale również oferuje przestrzeń do relaksu.</p>

    Hol nie tylko pomaga w orientacji, ale również oferuje przestrzeń do relaksu.

  • <p>Niczym zanurzone w farbie: intensywne barwy ułatwiają studentom orientację i wzmacniają więź z budynkiem.</p>

    Niczym zanurzone w farbie: intensywne barwy ułatwiają studentom orientację i wzmacniają więź z budynkiem.

  • <p>Farbą pokryte są ściany, sufity, drzwi i poręcze.</p>

    Farbą pokryte są ściany, sufity, drzwi i poręcze.

  • <p>Klatka schodowa w całości utrzymana w kolorze zielonym.</p>

    Klatka schodowa w całości utrzymana w kolorze zielonym.

  • <p>Ściany parkingu wielopoziomowego zostały pokryte farbą Evocryl 200 zabarwioną na żądany kolor.</p>

    Ściany parkingu wielopoziomowego zostały pokryte farbą Evocryl 200 zabarwioną na żądany kolor.

Nijmegen to miasto studenckie oraz gmina, która najlepiej w całej Holandii wykorzystuje energetykę słoneczną i nosi miano „Solar City 2014”. Od 2014 r. w mieście położonym niedaleko granicy z Niemcami stoi również najbardziej ekologiczny budynek szkolny w Holandii. Budowa nowego wydziału edukacji to ostatni element prężnie rozwijającej się wyższej szkoły zawodowej HAN. Wyrazista, ekspresyjna budowla opracowana przez architektów z biura LIAG Architekten we współpracy z inżynierami z Hagi nawiązuje do otoczenia. Zastosowane kształty i struktury są istotnym elementem aranżacji, a dodatkowo przyczyniają się do tego, że budynek sam pokrywa swoje zapotrzebowanie energetyczne.

Architekci spełnili wymogi ekologii w wielu aspektach: zbiornik wód geotermalnych magazynuje ciepło i zimno, dzięki wysoce izolowanej elewacji powstaje przyjemny klimat w pomieszczeniach, do wnętrz przedostaje się wiele światła dziennego, filtrowanego przez lamele ogniw słonecznych. Budynek jest wyposażony w oświetlenie LED, co pozwala zmniejszyć zużycie energii o jedną trzecią. Zarówno w toaletach, jak i do nawadniania zielonych terenów na dachach i elewacjach wykorzystywana jest woda deszczowa. Dodatkowo instalacja fotowoltaiczna na dachu zasila budynek energią, produkując nadwyżkę: korzystają na tym inne budynki campusu HAN. Czujniki gwarantują oszczędne sterowanie zapleczem technicznym, a wszystkie materiały budowlane zostały starannie dobrane w oparciu o kryteria ekologiczne, w miarę możliwości są to produkty „od kołyski do kołyski”, co oznacza, że można je oddać do recyklingu.

Celem architektów było nie tylko stworzenie budynku ekologicznego, ale również przyjaznego dla zdrowia użytkowników oraz takiego, z którego korzystanie będzie sprawiać przyjemność. W przytulnym atrium utrzymanym w kolorze złamanej bieli z drewnianymi wykończeniami, łatwo o dobre samopoczucie. Dodatkowo orientacja w tym pomieszczeniu centralnym jest bardzo prosta. Parter, w którym znajduje się centrum nauki i badań, hol i kawiarnia studencka, gwarantuje wiele możliwości nawiązywania rozmów. Szerokie schody przypominające trybuny zachęcają do spoczynku. Prowadzą one na wyższe piętra, które zostały połączone pomostami. Przesunięte położenie górnych pięter umożliwiło stworzenie kilku pięknie zazielenionych tarasów dachowych.

Aby zapewnić studentom wygodę korzystania z budynku o imponującej długości 120 m, architekci postawili na zastosowanie intensywnej kolorystyki w czterech klatkach schodowych. Farbą pokryte są ściany, sufity, drzwi i poręcze: klatki schodowe wyglądają, jakby zostały całkowicie zanurzone w farbie. Ten intensywny efekt kolorystyczny sprawia, że studenci odbierają kolor dosłownie. Wypowiedzi typu „Siedzimy na zielonych schodach” należą do codzienności. Kolory pomagają więc nie tylko w orientacji, ale pomagają stworzyć prawdziwą więź z budynkiem.

Zastosowane produkty