Przewiń w górę

Przedszkole, Wittmund

Kształt i kolor.

Dane

Lokalizacja An der Harle 4, 26409 Wittmund

Inwestor Miasto Wittmund Kurt-Schwitters-Platz 1 26409 Wittmund

Architekci i projektanci Ralph Thater Wittmund

Wykonanie Zakłady malarskie Die Malerprofis GmbH Uplengen Jübberde i Bosold GmbH & Co. KG Küllstedt

  • <p>Każda bryła otrzymała własny kształt i kolor. Mimo to trzy części budynku tworzą dzięki perfekcyjnemu dopasowaniu spójną całość.</p>

    Każda bryła otrzymała własny kształt i kolor. Mimo to trzy części budynku tworzą dzięki perfekcyjnemu dopasowaniu spójną całość.

  • <p>Dzięki różnym kształtom i kolorom dzieci są w stanie łatwiej rozpoznać przypisany im budynek.</p>

    Dzięki różnym kształtom i kolorom dzieci są w stanie łatwiej rozpoznać przypisany im budynek.

  • <p>Ściany zostały ocieplone w systemie ETICS Qju. Wyraźnie widać trzy różne kolory: czerwony, pomarańczowy i żółty.</p>

    Ściany zostały ocieplone w systemie ETICS Qju. Wyraźnie widać trzy różne kolory: czerwony, pomarańczowy i żółty.

  • <p>Kolor elewacji przechodzi przez ościeża okien do wnętrz pomieszczeń.</p>

    Kolor elewacji przechodzi przez ościeża okien do wnętrz pomieszczeń.

  • <p>Kolorystyka wewnątrz nawiązuje do poszczególnych farb elewacyjnych.</p>

    Kolorystyka wewnątrz nawiązuje do poszczególnych farb elewacyjnych.

  • <p>Wspólne hole oświetlone światłem dziennym zapewniają wystarczającą ilość miejsca do zabawy. Okna zostały wyróżnione kreatywnymi dekoracjami kolorystycznymi.</p>

    Wspólne hole oświetlone światłem dziennym zapewniają wystarczającą ilość miejsca do zabawy. Okna zostały wyróżnione kreatywnymi dekoracjami kolorystycznymi.

  • <p>Kreatywne ozdoby można odnaleźć również w poszczególnych traktach. Organizacja traktów jest więc szybko rozpoznawalna również od wewnątrz.</p>

    Kreatywne ozdoby można odnaleźć również w poszczególnych traktach. Organizacja traktów jest więc szybko rozpoznawalna również od wewnątrz.

Podczas projektowania przedszkola szybko skrystalizował się pomysł wybudowania jednopiętrowego budynku z trzema traktami do zabawy. Każda z trzech grup posiada własny pokój wypoczynkowy oraz szatnię, toalety i teren zewnętrzny. Hol po środku budynku jest dodatkowo wyposażony w świetliki. Jest on centralnym miejscem spotkań. Sąsiadujące z nim korytarze do zabawy poszerzają jego przestrzeń.

Aby ułatwić dzieciom rozpoznawanie i identyfikację własnej grupy, każdej z trzech części budynku przypisano jeden kolor – czerwony, pomarańczowy i żółty – oraz odrębny kształt.

Różne formy i kolory sprawiają, że budynek tętni życiem i zachęca do zabawy. Poszczególne jego części są rozmieszczone luźno, przez co jeszcze lepiej wpisują się w krajobraz nowego osiedla.

Zastosowane produkty